Inventura.

    An article about the state of mind.

Kje v življenju sem? Kaj delam prav in kaj delam narobe?

Naše stanje se manifestira v vsem kar nam pride pod roke. Če želimo videti svoje stanje z nekoliko več distance, imamo možnost pogledati kar nekaj dejavnikov, ki govorijo o nas.

Prvo, na kar neposredno vplivamo, je naše telo. Zdrava teža, počasno staranje, sijoča koža in lasje, zdravi nohti, bister pogled, smel korak, pokončna drža, širok nasmeh in tudi urejena zunanja podoba so pokazatelj zdravega duha v zdravem telesu. Zdravo telo nam omogoča, da dosežemo svoj najvišji potencial in da izkoristimo vsak dan v njegovi polnosti, da smo prisotni v trenutku, da so naše misli jasne.  Ogromno govorimo o tem, kaj je zdravo. Voda, živa hrana, super-živila, telesna aktivnost, vaje za zmanjševanje stresa, orgazmi, … Vendar znanje ni dovolj. Potrebujemo aktivnost, akcijo, znanje moramo vnesti v naš vsakdan, moramo poskušati, raziskovati, najti podporo. Spremembe ni, če se mi ne spremenimo, če delamo vse enako kot prej. Vedeti in želeti je začetek.

In kako vnašamo spremembe v svoje življenje? Preizkušamo. Preizkusiti moramo različne športe, različne načine prehrane, različne stile oblačenj, frizur, poklicev, hobijev,… da najdemo tisto kar nam ustreza. To mnogim že predstavlja problem, ker mislimo, da je opustitev dejavnosti, iskanje, drugačen rezultat od pričakovanega – enako porazu.

Naslednji pokazatelj je stanje na našem bančnem računu. Vem, da se sliši provokativno in da ima vsak kakšen argument, da me prepriča o nasprotnem, vendar je naš odnos do denarja zelo povezan z našimi prepričanji, največkrat privzgojenimi, in z občutkom naše lastne vrednosti. Denar skriva v sebi sporočilo o naših sposobnostih dajanja in sprejemanja, deklaracijo o izvoru – na kakšen način je prišel do nas. Ta izvor v veliki meri določa, koliko veselja nam bo prinesel in kaj nam bo kupil. Kaj kupujemo za svoj denar, kaj je sprejemljivo in kaj ne, kaj ima za nas vrednost in kaj bi radi dobili zastonj? Kaj zaračunamo in česa ne upamo?

Logično nadaljevanje je naša kariera, poklic, ki ga opravljamo. Je to naše poslanstvo, čutimo, da je to tisto za kar smo poklicani, je to tisto kar bi počeli 24 ur na dan, če nam ne bi bilo treba delati nič drugega? Smo v službi srečni ali nas stiska v trebuhu že celo nedeljo? Smo pri delu samostojni, lahko upoštevamo sebe in svoja najgloblja prepričanja, lahko naredimo tisto v kar verjamemo? Ali pa smo v službi zato, ker moramo služiti denar in ker vsak pač nekaj počne in zato vsak dan zanikamo sebe, da preživimo v sistemu.

Kako zgleda naš dan? Koliko je dan enak dnevu? Koliko časa na dan posvetimo sebi in dejavnostim v katerih uživamo? Čemu dajmo največjo prioriteto? Čiščenju, službi, skrbi za družino, sprejemanju obiskov, …? Kako všeč mi je moj dan? Koliko se moj dan razlikuje od dneva, ki ga znova in znova živim? Kaj v mojem vsakdanjiku manjka?

In smo že pri odnosih. V družini, do partnerja, do sodelavcev, prijateljev, do šibkejših, močnejših, do SEBE. Kaj dajem? Kaj sprejemam? Kako se ob ljudeh počutim? Kako name vpliva mnenje drugih, koliko jim dovolim vplivati nase? Koliko pričakovanj imam do drugih, kako jih kaznujem, kako zadovoljujem? Komu pomagam, komu sem v oporo, koliko življenj je lepših zaradi mene? In zaradi koga je moje življenje lepše, zaradi koga ni? Vsi moji odnosi so ogledalo mojega delovanja.

In čeprav bi se našlo še kaj, bom končala z mojo najljubšo temo. Moj dom. Kaj sporoča o meni? Je vhod viden, jasen že od daleč? So stvari urejene na prvi pogled, so urejene tudi tam, kamor nihče ne pokuka? Je moj dom prilagojen meni ali obiskovalcem? Ga vedno znova spreminjam ali ostaja že leta enak? Se znam ločiti od stvari, ki jih ne potrebujem več? Imam tudi kakšno prazno polico, kamor lahko povabim novo? Znam pogledati na novo, od daleč…? Je v mojem domu prijetno, toplo, zračno, veselo, svetlo? Toliko zgodb o naši podzavesti se lahko skrije na le nekaj kvadratnih metrih.

Pomlad nosi novo energijo in najbolj podpira spremembe. Zato je zdaj pravi čas, da naredimo inventuro. #Me too.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s